Czy oni tworzą sztuczną inteligencję? (Re)konstrukcja działania podstawowego w data science - Żulicki, Remigiusz (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Data science (DS) zajmuje się budowaniem tzw. sztucznej inteligencji, czyli systemów komputerowych automatyzujących zadania na podstawie danych historycznych. Niniejszy artykuł jest pierwszą próbą zbadania DS z zastosowaniem ramy teoretycznej światów społecznych Adele E. Clarke. Głównym celem opracowania jest przedstawienie (re)konstrukcji działania podstawowego na przykładzie świata społecznego DS w Polsce. Refleksja metodologiczna nad tą (re)konstrukcją jest słabo rozwiniętym elementem badań nad światami społecznymi; niniejszy artykuł stara się ten proces wyeksplikować. Podstawą empiryczną jest trzyletnie badanie etnograficzne, przeprowadzone zgodnie z podejściem analizy sytuacyjnej Clarke. Wyniki metodologiczne prezentują niezbędność etnografii opartej na współpracy w (re)konstruowaniu działania podstawowego oraz znaczenie namacalnych elementów jako kluczowych dla zrozumienia tego działania. Substancjalne wyniki koncentrują się na spostrzeżeniu, że osoby zajmujące się data science nie określają swego działania z użyciem pojęcia sztucznej inteligencji.