Plener malarski jako doświadczenie liminalne budujące wspólnotę artystów - Sulikowska-Dejena, Agata (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Przedmiotem artykułu jest plener malarski rozważany jako doświadczenie liminalne szeroko praktykowane przez tradycyjnych artystów i artystki, by tworzyć i podtrzymywać wspólnoty w lokalnym i ponadlokalnym polu sztuki. Zainteresowanie artystów, galerii sztuki nowoczesnej i szkół artystycznych tego rodzaju spotkaniami nie maleje i można mówić o długim trwaniu tego zjawiska. Tekst omawia doświadczenie uczestników, dla których wspólne spotkania mają metafizyczny wymiar. Opisy plenerów i sformułowania stosowane przez uczestników stały się inspiracją do wykorzystania w ich analizie koncepcji Victora W. Turnera. Dlatego praktyki artystów są rozważane w kategoriach doświadczenia liminalnego i rytuału przejścia, natomiast relacje między uczestnikami w kategoriach specyficznego rodzaju wspólnoty, nazwanego przez Turnera „spontaniczną communitas”. Wszystkie przemyślenia i wnioski opierają się na badaniach jakościowych przeprowadzonych wśród artystek i artystów wizualnych.