Nowe role, stare rytuały. Mobilizacja społeczności słuchaczy na przykładzie Radia 357 - Chmielewski, Piotr (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Artykuł przedstawia analizę społeczności patronów internetowej stacji radiowej – Radio 357. Przeprowadzono 13 wywiadów pogłębionych ze słuchaczami stacji oraz jej byłym pracownikiem. Analizie poddano również materiał pochodzący z internetowego forum badanej społeczności. Problematykę tekstu stanowi ukazanie członków radiowej społeczności, którzy zaangażowali się w sfinansowanie nowej, internetowej rozgłośni poprzez zbiórkę środków w internecie. Podjęto próbę wyjaśnienia motywacji słuchaczy do wyjątkowej skali zaangażowania w nową inicjatywę medialną. Pytania badawcze dotyczyły charakterystyki społeczności słuchaczy Radia 357 oraz roli radia w ich życiu. Fundamenty zbudowane przez wieloletnie współuczestnictwo w życiu dawnej stacji, a jednocześnie poczucie krzywdy spotęgowane jej symbolicznym upadkiem stały się siłą napędową do walki o kontynuację dotychczas kultywowanych praktyk i tradycji radiowych – już w ramach nowej rozgłośni.