Architektura rzeszowskiego śródmieścia z perspektywy flanera - Porczyński, Dominik (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
W artykule autor podejmuje próbę analizy architektury jako obiektu estetycznego przy użyciu metod mobilnych. Rozwija koncepcję spojrzenia flanera: aktu percepcji powiązanego ze spacerem, wzbogaconego rozważaniami o otoczeniu. Celem tekstu jest opis zawiłości tego procesu: co sprawia, że flaner interesuje się konkretnym obiektem architektonicznym, jak go ocenia i jaką rolę odgrywa w tej aktywności estetyka. Ten spacer badawczy studenci odbyli w śródmieściu Rzeszowa. Obejmował on obserwację, prowadzenie notatek i fotografowanie. Do celów artykułu autor analizuje trzynaście dzienników. Głównym odkryciem jest to, że studenci cenią harmonię wizualną oraz przestrzenną i poszukują jej w krajobrazie miejskim. Są pozytywnie nastawieni względem dobrze utrzymanych, głównie historycznych budynków. Ważna jest dla nich także natura. W swoich opisach używają języka codziennego, a ich typ recepcji estetycznej można określić jako nieprofesjonalny.