Konflikt strukturalny w społeczności migrantów polskich w Wielkiej Brytanii - Kozak, Jarosław (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Artykuł prezentuje wyniki badań własnych dotyczących miejsca i charakterystyki konfliktu strukturalnego w funkcjonowaniu społeczności migrantów w Zjednoczonym Królestwie. Ma on charakter zarówno poznawczy, jak i praktyczny, gdyż pozwala nie tylko zrewidować zasadność jednej z podstawowych typologii konfliktu, ale także zidentyfikować na jego podstawie różne obszary konfliktu strukturalnego w środowisku migrantów. Tłem analizowanego zjawiska stały się migracje poakcesyjne, które, wywołując zjawiska i procesy istotne dla kształtowania się struktury społecznej, stanowią jeden z najważniejszych czynników zmiany społecznej. Posłużono się metodą analizy jakościowej, pozwalającej zidentyfikować, które z analizowanych obszarów społecznych wywołują konflikty strukturalne w badanym środowisku. Okazało się, iż konflikt strukturalny w wielu jego wymiarach występuje nie tylko pomiędzy migrantami a społeczeństwem kraju osiedlenia, ale ma on także miejsce pomiędzy migrantami z różnych krajów oraz między migrantami z tej samej diaspory. Tym samym zostało poddane pod dyskusję dotychczas dominujące przekonanie o spójności społeczności migrantów. Niniejsze opracowanie może stanowić przyczynek do dalszych rozważań, m.in. na temat występowania barier strukturalnych w społeczeństwie wielonarodowym.