„Idź za psem”. Zastosowanie metody go-along w badaniach nad treningiem i pracą z psami przewodnikami dla osób z niepełnosprawnością wzroku - Pietrowiak, Kamil (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Szkolenie i praca z psem przewodnikiem odbywają się w znacznej mierze w ruchu, w przestrzeni publicznej, w drodze do następnego celu. Wolontariusze wychowujący szczeniaki, trenerzy oraz osoby z niepełnosprawnością wzroku przemierzają z psem wiele kilometrów, ucząc się siebie nawzajem i wchodząc w interakcje z różnymi elementami otoczenia. Metoda go-along, stosowana przez socjologów, etnografów i geografów badających współzależność ruchu, przestrzeni, percepcji, codziennych praktyk i strategii, stwarza możliwość zrozumienia dynamiki tak ukierunkowanej międzygatunkowej współpracy. Artykuł omawia zastosowanie tej metody w projekcie etnograficznym dotyczącym różnych etapów szkolenia psów przewodników dla osób z niepełnosprawnością wzroku, w tym jej przydatność w badaniu werbalnej i niewerbalnej komunikacji między uczestnikami tego procesu. Oprócz tego autor przybliża założenia, aspekty praktyczne i ograniczenia związane z wykorzystaniem metody go-along, w tym dylematy etyczne dotyczące rejestracji i prezentacji danych.