Biographiczne doświadczenia transformacji postsocjalistycznej w korporacjach. Tworzenie neoliberalnej ścieżki - Domecka, Markieta (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2016)
Porządek neoliberalny, wprowadzony w Polsce w procesie postsocjalistycznej transformacji, stanowił kontekst działania oraz repertuar zasad i praktyk, z którymi nowi korporacyjni menadżerowie musieli się zmierzyć. O ile część z nich traktowała ten nowy porządek jako „oczywisty” i będący „jedyną” drogą pozwalającą dołączyć do grona gospodarek wyidealizowanego Zachodu i przez swoje codzienne praktyki nakierowane na efektywność i maksymalizację zysku w istocie tworzyła neoliberalizm, inni, zachowując dystans do nowego świata „wolności i możliwości”, zdołali wypracować bardziej krytyczne stanowisko. Ci drudzy więc nie tworzyli aktywnie neoliberalizmu, lecz uczyli się z nim żyć, podchodząc do niego strategicznie lub nawet instrumentalnie. W artykule tym wyeksponowana zostaje rola pracy biograficznej i wiedzy biograficznej w procesie dystansowania się, który umożliwia monitorowanie i negocjowanie relacji pomiędzy działającym podmiotem a neoliberalnym kontekstem działania.