Habitus klasowy, płeć społeczno-kulturowa, wiek: wstęp do badań ról społecznych pełnionych przez seniorów - Młoźniak, Iwona (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2016)
Artykuł prezentuje wyniki analizy ośmiu wywiadów pogłębionych przeprowadzonych w 2012 roku w Warszawie i w dwóch mniejszych miastach na Mazowszu. Celem wywiadów było prześledzenie relacji pomiędzy klasą społeczną, płcią kulturową i wiekiem. Te trzy jakości formują „węzeł gordyjski”, którego rozwiązanie nie jest możliwe bez poczynienia pewnych skrótów i uproszczeń. Dlatego praktyki starszych osób będą prezentowane sukcesywnie, jako formowane przez przynależność do określonej klasy, płci kulturowej oraz starszego wieku. Jednakże takie przedstawienie ma na celu jedynie uwypuklenie poszczególnych elementów doświadczenia, nie zakreślanie jego odrębnych sfer. Teoretyczną podstawę stanowią pojęcia wypracowane przez Bourdieu: klasy społecznej, habitusu, form kapitału oraz przemocy symbolicznej.