Prasa lokalna w małej społeczności – studium przypadku relacji pomiędzy tygodnikiem lokalnym a różnymi aktorami społecznymi - Męcfal, Sylwia (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2014)
Jakie wyzwania stoją współcześnie przed mediami lokalnymi? Czy zjawiska takie jak: dziennikarstwo obywatelskie, dziennikarstwo niszowe, dziennikarstwo alternatywne czy też połączenie profesjonalnego i obywatelskiego dziennikarstwa są kierunkami dalszego rozwoju mediów lokalnych czy też są one zagrożeniem dla profesjonalizacji mediów lokalnych? W artykule rozważam te kwestie także w kontekście kulturowym – podając przykłady prasy lokalnej z różnych krajów (m.in. z Polski, Wielkiej Brytanii, USA czy Niemiec). Jednak podstawowym wątkiem i punktem odniesienia są media lokalne w Polsce. To na ich przykładzie pokazuję, jakie wyzwania stoją przed mediami lokalnymi i w jaki sposób współczesne procesy zachodzące w mediach i dziennikarstwie odbijają się na mediach lokalnych. Bazując na własnych badaniach jakościowych (studia przypadków), prezentuję, jak złożone są relacje na poziomie lokalnym i na ile dziennikarze lokalni i właściciele mediów lokalnych są uwikłani w te sieci relacji. Złożoność tych związków (media-polityka, media-biznes, media-kościół, media-media itd.) może być często przyczyną występowania konfliktów interesów (indywidualnych czy instytucjonalnych) lub stronniczości mediów.