Organizacja procesu badawczego a oprogramowanie do organizacji wiedzy i zarządzania projektem badawczym - Głowacki, Kamil (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2014)
Artykuł wprowadza czytelnika w obszar programów komputerowych, które mogą wspomagać pracę nad projektem badawczym w poszczególnych jego fazach zarówno na poziomie organizacyjnym, jak i merytorycznym. Celem artykułu nie jest porównanie i przedstawienie wszystkich programów, a jedynie zaprezentowanie pojedynczych przedstawicieli grup programów, które można zestawić w jeden działający system zarządzania projektem, organizacji wiedzy oraz danych bibliograficznych, a także analizy materiału empirycznego z wykorzystaniem rodziny programów CAQDAS (Computer Assisted Qualitative Data Analysis Software).