Od redaktorów: Wokół koncepcji światów społecznych - Fiternicka-Gorzko, Magdalena; Gorzko, Marek (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2011)
Artykuł prezentuje problematykę numeru tematycznego PSJ. Zawarte w tym tomie teksty dotyczące bardzo różnych kwestii (granic światów społecznych, metod ich badania, teoretycznej przydatności koncepcji na gruncie socjologii fenomenologicznej, i w badaniu konkretnej problematyki empirycznej) łączy nawiązanie do koncepcji światów społecznych Anselma L. Straussa pokazując jej nośność teoretyczną, nawet jeśli stanowi ona punkt odniesienia, który się przekracza.