Konstruowanie tożsamości ratownika górskiego. Analiza symboliczno – interakcjonistyczna - Miller, Piotr (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2010)
Głównym celem niniejszej pracy była próba rekonstrukcji procesu konstruowania tożsamości ratownika górskiego. Autor zainteresowany był odtworzeniem jego przebiegu, jak i odnalezieniem czynników, które mogą na niego wpływać. W pierwszej części zaprezentowany zostanie teoretyczny i metodologiczny kontekst badań, na podstawie których powstała, z uwzględnieniem prezentacji teorii ugruntowanej, jako obranej strategii badawczej. Kluczowe aspekty procesu – jego zasadnicze etapy, wymiary i subprocesy opisane zostaną szczegółowo w rozdziale empirycznym.