Stawanie się poetą Analiza interakcjonistyczno – symboliczna - Ślęzak, Izabela (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2009)
Niniejsza monografia powstała w 2006 roku jako praca magisterska napisana pod kierunkiem profesora zw. dr hab. Krzysztofa T. Koneckiego w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwotnym celem badań Autorki było sporządzenie etnografii środowiska poetyckiego, przedstawienie podstawowych rodzajów prowadzonych aktywności, przybliżenie podzielanych ideologii, głównych problemów i usytuowanie ich w szerszej ramie przemian, jakie zachodzą we współczesnej kulturze. Jednak w trakcie prowadzenia badań terenowych pojawiło się szereg pytań ogniskujących się wokół poety i podejmowanych przez niego działań, które to pytania stały się dominujące i spowodowały, że na ten sam obszar badawczy zaczęłam spoglądać z innej perspektywy.