Badanie przeżyć w społeczeństwie zmęczenia poprzez obserwację percepcji sensorycznej świata. Studium przypadku - Konecki, Krzysztof T. (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Socjologia zmysłów bada złożoną strukturę świata życia, analizując, w jaki sposób zmysły odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu interakcji międzyludzkich, szczególnie wśród studentów uniwersytetów. Niniejsze studium przypadku koncentruje się na zrozumieniu relacji między zmysłami, ich wzajemnym oddziaływaniu oraz ich zbiorczym wpływie na doświadczenia cielesne i postrzeganie rzeczywistości w jej „jakościowej bezpośredniości” w określonym kontekście społecznym. Autor analizuje symboliczne znaczenia związane z różnymi zmysłami, takimi jak słuch, zapach, dotyk, równowaga (ekwilibriocepcja), ruch (kinestezja), odczuwanie temperatury (termorecepcja), a także czasu. Badając te doświadczenia zmysłowe w kontekstach społecznych środowiska akademickiego, dąży do rozwikłania subtelnych powiązań między różnymi zmysłami oraz tego, jak łączą się one, tworząc bogatą mozaikę indywidualnych i zbiorowych doświadczeń w codziennym życiu. Niniejsza eksploracja skupia się na trzech kluczowych wydarzeniach z życia studentów: podróży na uczelnię i uczestnictwie w zajęciach, pobycie w budynkach uczelni, powrocie do domu. Autor odkrywa głębokie implikacje doświadczeń zmysłowych dla dynamiki indywidualnej i społecznej, koncentrując się na patycznym wymiarze doświadczania świata życia. Wymiar patyczny odnosi się do emocjonalnego wyrażania naszych odczuć w relacji do materialnych obiektów i innych osób, z którymi wchodzimy w interakcje. Poprzez wyjaśnienie tego wymiaru autor dąży do lepszego zrozumienia transformujących efektów cielesnej i zmysłowej uważności. Niniejsza analiza czerpie inspiracje z kontemplatywnej teorii ugruntowanej i fenomenologii.