Najdłuższa wiosna w historii. Sposoby interpretowania przemian na granicy polsko-niemieckiej w przeddzień jej zamknięcia - Frąckowiak, Maciej (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Artykuł dotyczy rozmywania i odtwarzania granicy polsko-niemieckiej, zwłaszcza sposobów, w jakie tak zwani eksperci codzienności interpretowali te procesy w 2018 roku. Badania realizowano w rejonie Słubic i Gubina (oraz na przyległych obszarach wiejskich) z użyciem indywidualnych wywiadów pogłębionych, analiza danych inspirowana była zaś teorią ugruntowaną. Zdaniem osób badanych różnice kulturowe, prawne i ekonomiczne w sposób istotny określały doświadczenia i interakcje na pograniczu, mimo osłabienia fizycznych granic. Analiza sposobów interpretowania procesów deborderingu i reborderingu umożliwia także lepsze zrozumienie charakterystyk narracji, które kształtowały myślenie o przeobrażeniach danego regionu w badanym okresie oraz ich znaczenia dla procesów integracji i wyłaniania się obszarów transgranicznych. W dyskusji autor argumentuje za przeorientowaniem współczesnych badań nad pograniczem polsko-niemieckim, kładąc nacisk na studiowanie procesu odtwarzania się granicy oraz towarzyszących mu narracji i podkreślając, w jaki sposób owe interpretacje współkształtować mogą przebieg przyszłych zdarzeń, jak to się stało w przypadku zamknięcia granic na skutek pandemii COVID-19.