Kobiety w zawodach zmaskulinizowanych, mężczyźni w zawodach sfeminizowanych – doświadczenia płciowych mniejszości zawodowych i ich role w grupie zawodowej - Czeranowska, Olga (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Horyzontalna segregacja płciowa oznacza istnienie na rynku pracy zawodów stereotypowo „kobiecych” i „męskich”. Niektóre osoby wybierają jednak ścieżkę zawodową niezgodnie z oczekiwaniami dla ich płci, stając się tym samym mniejszością płciową w swojej grupie zawodowej. Autorka proponuje wspólny termin „zawodowe mniejszości płciowe”, aby opisać ich sytuację. Celem przedstawionego projektu było uzupełnienie wcześniejszych badań o łączną analizę sytuacji kobiet w zawodach zmaskulinizowanych oraz mężczyzn w zawodach sfeminizowanych i umożliwienie globalnego spojrzenia na znaczenie płci na rynku pracy, a także porównanie, w jaki sposób podobne mechanizmy działają w odwrotnych pod względem dominującej płci kontekstach grup zawodowych. Opierając się na praktycznych zasadach segregacji zawodowej według Pierre’a Bourdieu, do udziału w badaniu zostały zaproszone kobiety pracujące w IT/nowych technologiach i mężczyźni pracujący w opiece nad dziećmi/edukacji. W niniejszym artykule skupiono się na doświadczeniu bycia płciową mniejszością zawodową na polskim rynku pracy oraz na rolach i zadaniach tych osób w ich w grupie zawodowej.