Storytelling i uzdrawiająca moc fotografii: projekt My Space Rity Leistner - Kukiełko, Kalina; Tomanek, Krzysztof (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2023)
Celem artykułu jest analiza artystyczno-społecznego projektu My Space. Stories from Inside the Downtown Eastside Vancouver kanadyjskiej fotografki Rity Leistner. Artystka poprzez swoje fotografie i wywiady przybliża codzienność grupy uzależnionych od narkotyków i alkoholu mieszkańców hoteli Astoria i Balmoral. Artykuł opiera się na fotografiach z projektu My Space oraz wypowiedziach jego uczestników. Mając na uwadze intencje twórczyni, autorzy artykułu przedstawili go w kontekście storytellingu, który potraktowali jako użyteczne narzędzie jakościowej analizy zjawisk społecznych. Podejście to sprawdza się przede wszystkim w badaniu zjawisk kultury i sztuki, a zwłaszcza różnego rodzaju wytworów artystycznych. W opracowaniu skupiono się na formie opowieści, która łączy w sobie wątki z wielu wymiarów indywidualnego i społecznego życia jednostki. Pokazano, jak fotografie przestrzeni, w której mieszkają bohaterowie opowieści, mogą stać się medium narracji łączącej teraźniejszość z przeszłością i przyszłością, a przede wszystkim służyć budowaniu społecznej wspólnoty.