Wykorzystanie oprogramowania R i RQDA w jakościowo-ilościowej analizie treści orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego - Winczorek, Jan (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2014)
Artykuł opisuje wykorzystanie pakietu statystycznego „R” z nakładką CAQDA „RQDA” w jakościowo-ilościowej triangulowanej analizie treści z kodowaniem swobodnym, analizą rzetelności kodowania i statystycznej istotności wyników, przeprowadzonej na próbie uzasadnień orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego z lat 1986–2009. Przedstawia najważniejsze własności oprogramowania, założenia badania, jego metodologię i zastosowane procedury analizy danych, a także pytania epistemologiczne, które pojawiły się w efekcie jego realizacji.