Próba wykorzystania programu komputerowego QDA Miner do realizacji projektu badawczego „Cztery dyskursy o nowoczesności – modernizm peryferii na przykładzie Łodzi (XIX–XX wiek)” - Burski, Jacek; Brzeziński, Kamil (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie podstawowych założeń metodologicznych i teoretycznych projektu „Cztery dyskursy o nowoczesności – modernizm peryferii na przykładzie Łodzi (XIX–XX wiek)” oraz zaprezentowanie możliwości wsparcia realizacji procesu badawczego poprzez wykorzystanie jednego z programów CAQDAS. W artykule pokazana zostanie próba przedstawienia wstępnych wniosków z wykorzystania programu komputerowego QDA Miner, którego wydawcą jest firma Provalis, w analizie historycznych wypowiedzi prasowych. Zaprezentowane zostaną możliwości zastosowanego oprogramowania, jak i jego wpływ na przebieg całego procesu badawczego. Przedstawiony zostanie również sposób, w jaki wybór i wykorzystanie danego programu determinują decyzje dotyczące analizowanego materiału empirycznego, jego selekcję, kategoryzację i deskrypcję. Dodatkowym celem artykułu jest poszerzenie wiedzy metodologicznej i praktycznej z zakresu wykorzystywania wsparcia oprogramowania komputerowego w jakościowej analizie danych. Artykuł został podzielony na kilka części, w pierwszej z nich przedstawiono krótki zarys historii wykorzystywania oprogramowania komputerowego do analiz jakościowych. Część druga poświęcona została podstawowym założeniom projektu badawczego „Cztery dyskursy o nowoczesności…”. Następnie omówiono sposób doboru oprogramowania odpowiadającego wymogom projektu, a w dalszej kolejności zaprezentowano pierwsze próby jego wykorzystania w ramach badania oraz jego wady i zalety.