Od redaktorów: Badania jakościowe – pragmatyczne inspiracje - Konecki, Krzysztof T.; Gorzko, Marek (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2015)
Wprowadzenie do zbioru artykułów, które łączy próba prześledzenia konsekwencji przyjmowania pragmatycznych założeń w praktyce badawczej lub ocena możliwości praktycznego zastosowania wyników badań jakościowych, zawiera syntetyczne omówienie związków pomiędzy poznaniem naukowym a działaniem z punktu widzenia pragmatyzmu oraz krótką charakterystykę prac zawartych w bieżącym tomie.