„Rodzinna Atmosfera” i „Uprzejma Obsługa”. W stronę substantywnej teorii obsługi ruchu turystycznego – komunikat z badań - Gorzko, Marek (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2005)
W artykule, który ma charakter komunikatu z badań, poświęconych interakcjom pomiędzy turystami a personelem podmiotów zajmujących się obsługą ruchu turystycznego, zaprezentowano jeden z ważnych aspektów pola przedmiotowego: konsekwencje obecności “Obcego” w przestrzeni udostępnionej. Za pomocą procedur strategii teorii ugruntowanej wyróżniono dwie wiązki strategii modelowania pola interakcji z “obcymi”. “Uprzejma Obsługa” polega na takim zaaranżowaniu tego pola, które pozwala utrzymać równowagę pomiędzy kontrolą i otwartością na “obcego” poprzez utrzymanie go w swego rodzaju dystansie. “Rodzinna Atmosfera” z kolei polega na kontroli “obcych” poprzez włączenie tych, którzy przejdą specyficzny proces selekcji, w sieć więzi.