Proces stawania się zawodowym aktorem - Zimnica-Kuzioła, Emilia (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2021)
Celem artykułu jest rekonstrukcja procesu stawania się zawodowym aktorem. Autorka stawia pytanie o motywacje, jakie kierują młodymi ludźmi decydującymi się na studiowanie aktorstwa. Interesuje ją także oddziaływanie znaczących innych na różnych etapach drogi prowadzącej do zawodu. Tekst stanowi też próbę przyjrzenia się stereotypom dotyczącym egzaminów wstępnych i edukacji w publicznych szkołach teatralnych. Bazę empiryczną pracy stanowią wywiady swobodne przeprowadzone przez autorkę z aktorami polskich publicznych teatrów dramatycznych (w latach 2015–2017) oraz wywiady dziennikarskie z artystami teatralnymi opublikowane w pozycjach książkowych i popularnych miesięcznikach w latach 2011–2016.