Rolniczki jako uczestniczki życia społecznego - Gorlach, Krzysztof; Drąg, Zbigniew (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2019)
Generalnie możemy stwierdzić, że rolniczki w coraz większym stopniu „wychodzą z domu” i coraz bardziej – na równi z rolnikami – angażują się w sprawy swoich społeczności lokalnych. Jakkolwiek są jeszcze nieco bardziej „tradycyjnymi uczestnikami” życia społecznego – w szczególności w kontekście preferowanych kontaktów społecznych – to jednak uwidacznia się ich większa otwartość na pozyskiwanie informacji w sposób nowoczesny, przy wykorzystaniu źródeł internetowych. Można by jednak zapytać, co jest przyczyną tak znaczącej dynamiki wzrostu zainteresowania rolniczek problemami społeczności lokalnej i de facto problemami globalnymi? Czy tylko próba przeniesienia swoich umiejętności zdobytych podczas kierowania gospodarstwem rolnym w przestrzeń społeczną? Z pewnością takie aspiracje stają się ich udziałem. Wydaje się jednak, że uwolnienie tych aspiracji wynika wprost z toczącej się współcześnie, także w Polsce, debaty dotyczącej upodmiotowienia kobiet i ich równouprawnienia w życiu publicznym.