Kultury zaufania a alienacja w ponowoczesności - Kozłowa, Oksana (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2014)
W artykule poddano analizie przyczyny aktywizacji badań fenomenu zaufaniaspołecznego jako elementu kluczowego kapitału społecznego; rozważane są trzy historyczne etapyrozwoju kultury zaufania; trzy formy jej aktualnego istnienia we współczesnym życiu społecznym– niska, średnia i wysoka – oraz oddziaływanie każdej z tych form na rozwój kapitału społecznegow sytuacji ponowoczesności. Transformacja kultury zaufania została pokazana jako proces głębokopowiązany ze zmaganiem się z alienacją i anomią społeczną. Tak względne zaufanie, prowadzącedo intensywnego wzrostu aktywów materialnych społeczeństwa, stymuluje wzrost alienacji. Zaufaniepoziomuśredniegostajesięsposobemzrekompensowaniapostawywzajemnejnieodpowiedzialnościpoprzez aktywność społeczną i prowadzi jednocześnie do zaistnienia „wysp zaufania”,pomiędzy którymi poszerzają się obszary braku zaufania. To powoduje nasilenie niepokoju, obawo bezpieczeństwo. Trzecia, wysoka forma kultury zaufania, służąca jako podstawa aktywności odpowiedzialnej,powolizaczynasiękształtowaćjakopostawajednostkiuwolnionejodalienacji,nastawionejna uczestniczenie w polifonicznym życiu społecznym, w rozwoju wielowektorowym,oraz na rozwiązywanie sytuacji kryzysowych w interesie własnym, grupy oraz całej ludzkości.