Zaangażowanie lokalnych interesariuszy w partnerstwa programu LEADER (2007‒2013) we wschodnich Niemczech: myślenie w kontekście sieci i efekty - Lacquement, Guillaume (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2013)
Niniejszy artykuł dotyczy wdrażania programu LEADER (2007‒2013) na obszarach wiejskich we wschodnich Niemczech. Przyjmując podejście monograficzne i socjologiczne metody strukturalizmu, analizuje się w nim formy udziału lokalnych interesariuszy i funkcjonowanie systemu wspierającego kolektywne podejście do rozwoju lokalnego. Autorzy stawiają hipotezę, że proces uczenia się podejścia LEADER, opartego na rozwoju endogennym i zasadach samorządności lokalnej, pozostaje pod wpływem kontekstu geograficznego i konfiguracji przestrzennej, struktury lokalnej gospodarki oraz dziedzictwa przeszłości.