Sieci LEADER i lokalne oligarchie - Csurgo, Bernadett; Kovach, Imre (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2013)
W artykule przedstawiono studium przypadku dotyczące węgierskiej lokalnej grupy działania „Nagykunságért”, zwrócono uwagę na podmiotowe ograniczenia uczestników LAG zaangażowanych w rozwój obszarów wiejskich na poziomie lokalnym. Udział w projekcie (w opisywanym regionie) uzależniony jest od możliwości finansowanych i zdolności zarządczych poszczególnych uczestników. Osoby posiadające wymienione zdolności są włączane do projektu, natomiast ci, którzy nimi nie dysponują zostają pozbawieni zasobów lokalnych. Główną charakterystyką uczestników procesu zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich jest ich zdolność do korzystania z różnego rodzaju informacji i rozpowszechniania wiedzy. Poruszono też problem włączenia i wykluczenia oraz władzy lokalnych oligarchów w kontekście wykorzystania podejścia LEADER zarówno na rzecz demokracji, jak i przeciwko samorządności i redystrybucji funduszy rozwojowych.