Korzystanie z oferty usług fizjoterapeutycznych w ośrodkach spa i wellness jako sposób dbania o zdrowie i urodę - Bogusz, Renata; Ładno, Monika (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2016)
W czasach współczesnych problematyka skoncentrowana na zdrowiu i urodzie cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, a co za tym idzie, coraz więcej osób korzysta z różnego rodzaju usług prozdrowotnych i upiększających. Celem pracy jest analiza uwarunkowań, które w sytuacji osób korzystających z ośrodków spa i wellness, decydowały o wyborze dostępnych tam usług fizjoterapeutycznych. Badania przeprowadzono w 2015 roku, wśród 115 osób korzystających z ośrodków spa i wellness we wschodniej Polsce. W pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz autorskie narzędzie badawcze. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej z wykorzystaniem testu chi2. Respondenci korzystali z zabiegów fizjoterapeutycznych w ośrodkach spa i wellness przede wszystkim aby wypocząć (51,3%), poprawiać kondycję zdrowotną (50,4%) lub zadbać o wizerunek (35,6%). W większości byli zadowoleni ze swojego wyglądu, dążyli jednak do jego zmiany (63,5%) korzystając najczęściej z masaży (60,8%), sauny (52,1%) i hydroterapii (37,4%). Efektywność zabiegów oceniali wysoko (50%). Zdaniem badanych dostępność ośrodków spa i wellness, świadczących usługi fizjoterapeutyczne jest obecnie niewystarczająca (57,4%) a rosnąca w społeczeństwie troska o zdrowie i urodę zwiększy zapotrzebowanie na nie w przyszłości (68,7%). Współczesna oferta usług fizjoterapeutycznych w ośrodkach spa i wellness adresowana jest do osób, które dbają o kondycję zdrowotną i swój wizerunek lub dążą do jego zmiany.