Zadowolenie z życia rodzinnego. Uwagi i komentarze - Holak, Izabela (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2016)
Pierwsza część rozważań zawartych w tym artykule poświęcona jest próbie uporządkowania kluczowych dla jego zawartości pojęć – zadowolenia z życia i jakości życia. W drugiej uwaga skupiona jest na objaśnieniu znaczeń składników czy aspektów zadowolenia z życia rodzinnego. Do tego celu wykorzystałam materiały pochodzące z wywiadów swobodnych przeprowadzonych z kobietami pozostającymi w związkach małżeńskich. Analiza zawartości ich wypowiedzi pozwoliła mi na nadanie empirycznego znaczenia tym aspektom życia rodzinnego, które pozwalają określić jakość relacji małżeńskich.