Amerykańska meksykańska rodzina imigrantów w zmieniającym się społeczeństwie: krytyczny przegląd - Bustamante, Juan José (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2021)
Artykuł przedstawia przegląd literatury dotyczącej zmian strukturalnych meksykańskiej rodziny imigrantów w Stanach Zjednoczonych. Na początku zaprezentowano krytyczny przegląd klasycznej literatury na temat meksykańskiej rodziny imigrantów, skoncentrowanej na modelach asymilacji, ich głównych problemach i ograniczeniach. Następnie, przesuwając punkt ciężkości, w opracowaniu zaprezentowano, jak modele nierówności strukturalnych i feministycznych, jako krytyczne podejścia do pojawiających się form rodzinnych imigrantów, mogą pomóc w zrozumieniu transformacyjnych podobieństw między społeczeństwem amerykańskim a strukturą meksykańskiej rodziny imigrantów. W artykule zaprezentowano argumenty odnoszące się do strukturalnego zróżnicowania meksykańskiej rodziny. W ten sposób dyskusja została usytuowana w szerszym amerykańskim kontekście, co zwraca uwagę na to, jak historyczne i obecne siły społeczne związane z nierównym dostępem do pracy i możliwości edukacyjnych utrwaliły marginalizację meksykańskiej rodziny imigrantów w stosunku do rodziny mainstreamowej. W tekście przedstawiono również i omówiono, w jaki sposób ramy feministyczne, przekrojowe i postmodernistyczne kształtują obecne debaty na temat rodzin imigrantów. Omówiono ponadto, jak różnorodność pod względem struktury rodziny i życia rodzinnego przyczynia się do rozwoju studiów rodzinnych zarówno w USA, jak i na całym świecie.