Dyskryminacja osób z nadmierną masą ciała na rynku pracy - Krogulec, Martyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2020)
Artykuł dotyczy postrzegania nadwagi i otyłości na rynku pracy oraz dyskryminacji związanej z tym zjawiskiem. Nadmierna masa ciała stała się bardzo poważnym problemem społecznym. Wzrost wskaźników nadwagi i otyłości stanowi istotny problem dla osób i polityki społecznej w krajach rozwiniętych. W niektórych krajach już ponad 50 proc. społeczeństwa ma problemy z nadmierną masą ciała. Dotychczasowa literatura podaje, że osoby zmagające się z nadwagą i otyłością są dyskryminowane w miejscu pracy. Badania wykazują, że osoby te są postrzegane jako mające mniejszy potencjał przywódczy, niższy iloraz inteligencji i skuteczność w porównaniu z osobami o normalnej wadze. Z tego też powodu osoby z nadmierną masą ciała są narażone na stygmatyzację i dyskryminację, mają mniejsze szanse na zatrudnienie na wyższych stanowiskach i niższe dochody. Artykuł pokazuje również, czy i jak osoby z nadwagą i otyłością mogą bronić swoich praw.