Kłopotliwe koalicje. Kilka uwag na temat (ledwo słyszalnego) głosu prorównościowych grup męskich w propagowaniu równości płci - Trillò, Tommaso (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2019)
Praca ta ma na celu zarysowanie pozycji zajmowanej przez grupy mężczyzn z prorównościowych organizacji podczas dyskusji odwołujących się do tematu równości płci. Dyskusja odnosi się do przypadków Men Engage Europe i Maschile Plurale, dwóch luźno zorganizowanych grup mężczyzn, które wspierają równouprawnienie płci na różne sposoby, na poziomie ponadnarodowym Unii Europejskiej, a także odwołując się do realiów panujących we włoskich miastach. Część głosów obu organizacji została zebrana podczas dwóch częściowo ustrukturyzowanych wywiadów przeprowadzonych w ramach mojej pracy doktorskiej. Praca argumentuje, że mężczyźni popierający równouprawnienie płci próbują uczestniczyć w feminizmie z trudnej pozycji „cichych” podmiotów. Mówiąc dokładniej, twierdzę, że podejście „siostrzanego ruchu” w feminizmie prowadzi do nadrzędnych dyskusji na temat równości płci, w których pozycja mężczyzny jest niewypowiedziana. Opierając się na tych przesłankach, staram się przedstawić pewne refleksje na temat tego, co zostało osiągnięte i co być może zagubiło się w tym procesie.