Kobiety – mieszkanki wsi – aktywność i zmiana - Kawczyńska-Butrym, Zofia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2019)
W ostatnich latach obserwowana jest aktywizacja kobiet mieszkających na wsi. Jednocześnie dane statystyczne wskazują na zmiany zachodzące w strukturze społecznej i zawodowej mieszkańców wsi w wyniku wzrastającej migracji z miast. Analizując aktywność kobiet na wsi, należy postawić pytanie, czy istnieje różnica między aktywnością dawnych (tradycyjnych) i nowych mieszkanek wsi. Dotychczas brak takich analiz. Postuluję ich prowadzenie.