Trudności we wspólnocie religijnej z perspektywy członków wspólnoty „Ruch Światło-Życie” - Waszkiewicz, Patryk (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2024)
Artykuł prezentuje rzadko poruszaną kwestię w badaniach nad grupami religijnymi, jakimi są problemy wewnętrzne, z którymi mierzą się wspólnoty katolickie w czasie funkcjonowania i podejmowanej działalności. W artykule zaprezentowane zostały trudności związane z hierarchią, organizacją wewnętrzną, wątpliwościami religijnymi oraz relacjami pomiędzy członkami konkretnej wspólnoty religijnej. Wnioski zostały przygotowane w oparciu o wypowiedzi osób świeckich odpowiedzialnych za wspólnotę „Ruch Światło-Życie”. W badaniu zastosowano metodologię badań jakościowych. Materiał badawczy uzyskano za pomocą techniki wywiadu swobodnego mało ukierunkowanego. Wnioski z przeprowadzonego badania mogą dostarczyć nową perspektywę w patrzeniu na wspólnotę religijną, a co za tym idzie, wskazać nowy, do tej pory niepopularny problem związany z działalnością grup i ruchów religijnych, możliwy do rozwinięcia w przyszłych badaniach.