Wsparcie młodzieży zagrożonej wykluczeniem z rynku pracy i bezrobotnej. Refleksje na marginesie działalności Ochotniczych Hufców Pracy - Giermanowska, Ewa (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2017)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Calibri','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; mso-fareast-language: EN-US; mso-ansi-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA;">Artykuł podejmuje temat adekwatności i skuteczności wsparcia społecznego młodzieży zagrożonej wykluczeniem z rynku pracy i bezrobotnej. Podstawą analizy jest wiedza o specyfice potrzeb młodych ludzi wymagających szczególnego wsparcia na rynku pracy oraz ocena dotychczasowej działalności Ochotniczych Hufców Pracy w tym obszarze. Autorka wskazuje na konieczność przeprofilowania działalności publicznych instytucji rynku pracy w kierunku świadczenia usług kompleksowych i zindywidualizowanych. Odwołuje się do koncepcji nowego zarządzania publicznego i założeń polityki młodzieżowej w UE.