Dyskurs o imigrantach. Strategie argumentacyjne w polskich tygodnikach opinii - Kotras, Marcin (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2016)
W artykule podjęty został problem różnych strategii argumentacyjnych w obrębie dyskursu o imigrantach. W pierwszej części znalazł się krótki opis zjawiska imigracji w Polsce. Kolejna część to wyjaśnienie głównych metodologicznych założeń (społeczne reprezentacje, ramowanie) oraz użytych w analizie kategorii analitycznych. W głównej części artykułu zaprezentowano wyniki badania. Koncentrują się one na różnych typach strategii argumentacyjnych obecnych w tygodnikach „III RP” i „IV RP”. Wnioski z badań wskazują na sprzeczność i antagonizmy między dwoma typami narracji o imigrantach i o proponowanych rozwiązaniach kryzysu. W ostatniej części tekstu zawarto tezy mówiące o tym, że „sprawa” imigrantów jest jednym z kluczowych czynników podtrzymujących podziały społeczne, zwłaszcza jeśli powiąże się ją z postawami społecznymi wobec modernizacji i transformacji systemowej.