Kłótnia – jako akt komunikacji małżeńskiej. Próba analizy - Holak, Izabela (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2016)
Problematyka podjęta w artykule, związana jest z pewnym typem relacji małżeńskich. Skupiłam się w nim na kłótniach, do jakich dochodzi między partnerami, ponieważ to one, w moim przekonaniu, decydują w dużej mierze o całokształcie tych relacji. Moje rozważania rozpoczynam od ustalenia znaczeń takich terminów, jak: „kłótnia”, „spór”, „konflikt” czy „kryzys”. Służą one bowiem do opisu zachowań, stanowiących przedmiot moich zainteresowań, są zatem kluczem do ich zrozumienia. Przyjęłam, że to, co decyduje o charakterze małżeństwa, związane jest przede wszystkim z komunikacją między jego partnerami. Komunikację rozumiem tutaj dość szeroko i włączam w jej zakres zarówno wszelkie zachowania werbalne, jak i niewerbalne, które decydują o porozumiewaniu się i wzajemnym okazywaniu uczuć. Wszelkie bariery utrudniające tak rozumianą komunikację prowadzą do konfliktów i kryzysu, a te z kolei przyjmują postać „kłótni” czy „sporów”. Dlatego też centralnym problemem tego artykułu stała się analiza przebiegu i rezultatów kłótni i sporów, do których dochodzi w tego typu związkach.