Kreacja z niczego. Faszystowska propaganda w Litzmannstadt - Ostrowski, Marek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Artykuł omawia działalność propagandy nazistowskiej w Litzmannstadt. Propaguje ona centralne pojęcia ideologii faszystowskiej, takie jak Volk, ziemia i przywództwo w walce. Celem działania politycznego i militarnego jest przywrócenie i utrzymanie zdolności dominacji kulturowej nad innymi narodami. Państwo nazistowskie jest jednolite etnicznie, językowo i rasowo – nie zna pojęcia tolerancji wobec mniejszości etnicznych. Istotną cechą tej propagandy jest jej wpływ na działania organów administracyjnych.