Radio Obywatelskie z Poznania jako przykład radia społecznego - Doliwa, Urszula (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
W artykule scharakteryzowano trzeci – obok publicznego i komercyjnego – społeczny sektor radiofonii. Omówione zostały również źródła obywatelskiego dziennikarstwa radiowego. Uwaga została skupiona na pionierach polskiej radiofonii prywatnej, tworzących pirackie lokalne stacje na początku lat 90., które powstawały jako inicjatywy oddolne, często z pobudek prospołecznych. Brak przemyślanej polityki państwa w zakresie wspierania tego typu stacji i nasilające się procesy globalizacyjne doprowadziły do kryzysu radia realizowanego w tej formule i obywatelskiego dziennikarstwa radiowego. Szczegółowo została opisana historia Radia Obywatelskiego z Poznania założonego przez Amerykanina Roberta Gamble’a. Porównano model działania tej stacji z modelem funkcjonowania radia społecznego zarysowanym w pierwszej części artykułu. W publikacji wykorzystano dostępne opracowania o charakterze medioznawczym i dokumenty dotyczące mediów społecznych w Europie, informacje pozyskane podczas rozmowy z Robertem Gamble’em, a także protokół ze spotkania przedstawicieli Radia Obywatelskiego z Krajową Radą Radiofonii i Telewizji, a także publikacje z prasy popularnej poświęcone tej rozgłośni.