Filmowa chłopomania – o malowanej adaptacji Chłopów - Wróblewska, Jolanta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2025)
Artykuł jest próbą spojrzenia na najnowszą adaptację powieści Reymonta pt. Chłopi w reżyserii DK Welchman i Hugh Welchmana w kontekście młodopolskiej chłopomanii. Odwołano się do poprzednich adaptacji filmowych i porównano najważniejsze elementy ich recenzji. Omówiono również znaczące różnice w filmowym obrazie Jagny i jej literackim pierwowzorze. To pozwoliło ustalić, że ta postać wcale nie została uwspółcześniona w najnowszej animacji. Film nie jest również przykładem twórczej zdrady adaptowanego dzieła, a jedynie przykładem sfolkloryzowanej ludowości.