Łódź we wspomnieniach Ireny Tuwim - Becherka, Agata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
Artykuł stanowi analizę tekstu Ireny Tuwim pt. Łódzkie pory roku. Używając metody spojrzenia autobiograficznego, zaproponowanego przez Małgorzatę Czermińską, odtworzono zachowane w opowiadaniach łódzkie wspomnienia autorki oraz skonfrontowano je z innymi przesłankami historycznymi dotyczącymi m.in. wydarzeń i ruchów społecznych. Na podstawie wyciągniętych wniosków wyłoniono obraz rzeczywistości Łodzi z początku XX wieku przepuszczony przez filtr dziecięcych wspomnień spisanych po wielu latach.