Helena Karwacka i łódzkie tematy - Czyżewska, Martyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
Celem artykułu jest wybranie i omówienie prac badawczych poświęconych kulturze literackiej miasta Łodzi, których autorką była literaturoznawczyni Helena Karwacka (1930–2017), związana zawodowo z Uniwersytetem Łódzkim przez 25 lat. O wyborze prac decydowały: pionierskość tematu, nowatorstwo metodologiczne oraz ich znaczenie w kontekście dwudziestowiecznych badań nad literaturą Łodzi.