Komentarz (sportowy), relacja (sportowa), sprawozdanie (sportowe) – przegląd stanowisk - Grochala, Beata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
Celem artykułu jest prezentacja rozmaitych prób nazwania gatunku związanego z informacją o przebiegu wydarzenia sportowego formułowaną przez dziennikarza. Ten typ tekstu nazywany bywa komentarzem, relacją, sprawozdaniem. W artykule zaprezentowano najważniejsze stanowiska badawcze, a także dokonano próby systematyzacji tych trzech określeń, przypisując je konkretnym mediom.