Motyw podróży w reportażu radiowym - Bachura-Wojtasik, Joanna; Sygizman, Kinga (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Artykuł jest próbą opisu współczesnych radiowych reportaży o tematyce podróżniczej. Wskazujemy na różne ujęcia podróży we wspomnianym gatunku oraz – analizując i interpretując wybrane audycje – staramy się zauważać, w jaki sposób i za pomocą jakich środków można w medium pozbawionym obrazu opowiadać o światach bliskich i dalekich. Swoje obserwacje oparłyśmy na wysłuchaniu kilkudziesięciu reportaży powstałych na przestrzeni ostatnich lat. Zaproponowałyśmy tematyczne kategorie podziału audycji, bowiem motyw podróży bywa podejmowany przez autorów w różny sposób. W jednym przypadku dziennikarze skupiają się na postaci podróżnika, w innym na samej podróży. Bywają również audycje przedstawiające podróż jako swoistą ucieczkę przed wojną czy terrorem. Wspomniana różnorodność dotyczy także formalnych rozwiązań. Radiowe reportaże podróżnicze cechuje duża różnorodność stylistyczna, kompozycyjna i estetyczna. Uprawnione jest także mówienie o osobliwości warsztatowej danego twórcy, którego talent, wrażliwość, pomysłowość i poczucie estetyki wpływają na styl konkretnej audycji podróżniczej.