Tekstowe gry przeglądarkowe – nowa płaszczyzna gier fabularnych - Nowaczek, Karolina (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
Artykuł podejmuje tematykę tekstowych gier przeglądarkowych, należących do gatunku RPG. Specyfika tego typu gier polega na ich aspekcie społecznościowym oraz większym niż w innych grach poziomie immersji. Gry role-play zaadoptowały się do nowych technologii, wykorzystując nowe medium – internet oraz przeglądarkę – jako płaszczyznę rozgrywki, dzięki temu możliwe stało się ominięcie bariery czasowej i przestrzennej. Artykuł rozpatruje sesję jako zjawisko interaktywnej negocjacji sensów, wydzielone z fikcyjnego czasu gry oraz kreację postaci jako zabieg kreowania jej wizerunku.