Wybrane problemy etyczne a współczesne media masowe - Białek-Szwed, Olga (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2015)
Artykuł porusza problem współczesnych mediów masowych w kontekście etyki i moralności. Autorka stara się zaprezentować czytelnikowi aspekty najbardziej symptomatyczne, a zarazem problematyczne i niejednokrotnie kontrowersyjne. Pokazuje w dość szerokiej perspektywie zagrożenia związane z warsztatem współczesnego reportera. Sygnalizuje postawy dziennikarzy, którzy próbują postępować w swojej codziennej pracy zgodnie z etyką i moralnością, np. dziennikarzy identyfikujących się z etyką chrześcijańską.