„O zgniłych jajach, jaskółczych gniazdach i lakierowanych kaczkach” – tematyka kulinarna w prasie łódzkiej 1949–1956 - Wiśniewska-Grabarczyk, Anna Ż. M. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2015)
W artykule zostały omówione sposoby prezentowania sektora spożywczo-restauracyjnego w powojennej prasie łódzkiej. Badaniu poddano wybrane artykuły z „Dziennika Łódzkiego” oraz „Expressu Ilustrowanego” z lat 1949–1956. Podstawowym celem jest ukazanie materiałów prasowych o tematyce kulinarnej w kontekście obecnej ówcześnie reglamentacji wolnego słowa. Analiza wybranych artykułów przekonuje, że działania Głównego Urzędu Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk (oraz oddziałów terenowych) nie pozostawały bez wpływu na kształt dopuszczanych do druku tekstów użytkowych. Nierzadko dziennikarze, powodowani autocenzurą, przedstawiali rzeczywistość jedynie postulowaną, niemającą zbyt wiele wspólnego z faktami.