Czesław Miłosz w „Tygodniku Powszechnym” w 1980 roku wobec ingerencji cenzury - Woźniak-Łabieniec, Marzena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2015)
Celem niniejszego artykułu było uzyskanie odpowiedzi na pytania: jakie zasady i wytyczne stosował Główny Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk w stosunku do autora Zniewolonego umysłu po przyznaniu poecie Nagrody Nobla, gdy stał się on znany na Zachodzie oraz w jakich okolicznościach – wbrew wytycznym cenzury – nazwisko Czesława Miłosza mogło pojawić się w oficjalnych publikacjach. Jako materiał badawczy przyjęto numery „Tygodnika Powszechnego” wydawane od października (po ogłoszeniu decyzji Akademii Sztokholmskiej) do grudnia 1980 roku, które pokazują, jak Miłosz-emigrant był obecny w opiniotwórczym wówczas katolickim czasopiśmie w świetle zapisów cenzury.