Kategoria tożsamości i stereotypu w komunikacji religijnej. Próba hermeneutycznej interpretacji tekstów prasowych tygodnika „Newsweek Polska” w kontekście obrad synodu o rodzinie 2014–2015 - Leśniczak, Rafał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2019)
Autor dokonuje analizy wybranych artykułów prasowych opublikowanych w wersji internetowej tygodnika „Newsweek Polska”, dotyczących obrad synodalnych Kościoła katolickiego w 2014 i 2015 roku. Badania omawiają sposób prezentacji synodu z punktu widzenia zastosowanych kategorii tożsamości i stereotypu. Autor wykorzystuje metodę analizy zawartości prasy oraz metodę hermeneutyczną.