Reymontowski gotycyzm nowoczesności w Ziemi obiecanej - Łowczanin, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
Celem artykułu jest odczytanie powieści Władysława St. Reymonta Ziemia obiecana z perspektywy tradycji powieści gotyckich, których tropy były w dziewiętnastym wieku wykorzystywane przez angielskich pisarzy i teoretyków do opisu społecznych konsekwencji rewolucji przemysłowej. W artykule dowodzę, że spójna literacka wizja gotycyzmu nowoczesności stworzona przez Reymonta może być odczytana z perspektywy heterotopii dewiacyjnej Foucaulta, którą pisarz buduje poprzez wielowarstwową gotycyzację przestrzeni przemysłowej Łodzi.