Czytelnik jak współtwórca gazety lokalnej na przykładzie „Nowego Życia Pabianic” - Hodak, Magdalena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
Analiza pokazuje sposoby angażowania się w czytelnika tworzenie gazety, polegające na pisaniu tekstów. Owo zaangażowanie najbardziej widoczne jest w czasopismach lokalnych, które znajdują się najbliżej swoich odbiorców. „Nowe Życie Pabianic” ukazuje się od ponad 21 lat, na łamach tej gazety zdążyły więc rozwinąć się rozmaite formy wypowiedzi czytelników. Do tradycyjnych należą listy do redakcji i amatorskie formy poetyckie czy prozatorskie. Nowe formy to tzw. „migawki ze słuchawki”, czyli głosy opinii publicznej. Kolejny przejaw współuczestniczenia w przekazywaniu treści to tzw. dziennikarstwo obywatelskie. Nowe formy wypowiedzi, związane także z rozwojem Internetu, uwidoczniają skłonność do wchodzenia czytelnika w rolę dziennikarza. Dziennikarz kształtujący opinię publiczną zyskuje partnera-czytelnika, przedstawiciela opinii publicznej. Ten swoisty paradoks staje się kolejnym przejawem demokratyzacji mediów i społeczeństwa.